Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

torsdag 18 augusti 2022

Avanza Global eller Xact Sverige

 

För den som vill göra en lite bredare investering kan en indexfond vara rätt väg att gå. I det här inlägget görs en jämförelse mellan den globala indexfonden Avanza Global och den svenska ETF:en Xact Sverige. Om man börjar titta på grafen överst i inlägget ser man Avanza Global som den gröna linjen och Xact Sverige som den gula. De har följts åt väldigt väl fram till början av detta år där Avanza Global har stuckit iväg. Anledningen till detta hittar man i sammansättningen av fonden. Ca 68 % av den är viktat mot USA och som bekant har dollarn stigit jättemycket i år. Ungefär 16 % handlar det om. Samtidigt innehåller Xact Sverige, som det låter på namnet, bara svenska aktier. Här har det inte varit någon valuta som har kunnat hjälpa till. Här kan det också tilläggas att utdelningarna från Xact Sverige inte är med i grafen ovan. 

Ser man strikt till avkastningen just nu ser det ut som om att Avanza Global är det bästa alternativet. Om det kommer vara så fortsatt får tiden visa, men dollarn borde sjunka igen någon gång i framtiden. Då blir det istället motsatt effekt. Hade man istället gjort jämförelsen i början av året hade det varit svårare att välja. Här nedan kommer en liten sammanställning av information som kanske kan underlätta att ta ställning.

Avanza GlobalXact Sverige
Avgift0,08 %0,15 %
InriktningHela världenSverige
Största innehavAppleAtlas Copco
UtdelningNejJa
Avkastning iår1,27 %-22,27 %
Avkastning 12 mnd10,11 %- 17,65 %
Avkastning 36 mnd51,35 %24,43 %

Det är svårt att argumentera för Xact Sverige med tanke på högre avgift och sämre avkastning. Ändå tycker Aktiekemisten att Xact Sverige är ett fint värdepapper att ha i portföljen. Framförallt på grund av att den betalar kontant utdelning. Valutaresonemanget som jag fört tidigare tycker jag också kan motivera att man ändå väljer Xact Sverige. Dock kan man inte blunda för det resultat som Avanza Global visat. Det kommer helt enkelt vara upp till dig som investerare att ta ställning till om det fina resultatet är temporärt eller om det kommer fortsätta att vara så.

 

2 kommentarer:

  1. Hej, du har jämfört päron mot äpplen tycker jag. Så klart att det är olika avgifter, utveckling, utdelningar etc när det är fonder som ska följa två olika index. En idé är ju att äga båda, dels få den breda indexfonder och sen lite spänning med den smalare sverigefonden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är ju lite olika aspekter att titta på och vissa är inte helt jämförbara. Dock tycker jag det ändå kan vara intressant att se hur olika index rör sig mot varandra.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.