Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

fredag 19 augusti 2022

Skogsaktien med högst direktavkastning


Genom att äga skog har man en tillgång som går att ta på. Man äger den mark som träden växer på och man äger råvaran tills man har avverkat och sålt av den. Som investerare skulle man kunna äga skog direkt, men då också vara tvungen att sköta den med allt vad det innebär. Ett annat alternativ som är lättare är att äga aktier i skogsbolag. Då får man också tillgång till allt runt omkring skogen som sågverk och pappersfabriker. 

AktieDA
Stora Enso3,5 %
BillerudKorsnäs3,2 %
Rottneros2,8 %
Holmen1,6 %
SCA1,3 %

Stora Enso är det bolag som har högst direktavkastning bland bolagen ovan. Du som investerar i bolaget behöver tänka på att det räknas som finskt och därför belastas med källskatt. De äger 1,4 miljoner hektar skogsmark i Sverige vilket gör dem till en av de största skogsägarna i landet. Fördelar man marken på antalet aktier som finns totalt kommer det innebära att varje aktie i Stora Enso motsvarar 26 kvadratmeter skog i Sverige. 384 aktier motsvarar en hektar skog.

Aktiekemisten äger BillerudKorsnäs bland bolagen ovan. Dessutom äger jag kanadensiska Acadian Timber Corp som andra skogsaktie. Det får räcka just nu i min portfölj.

4 kommentarer:

 1. Omg skrev en lång kommentar och sedan försvann den, typiskt. Skrev innan att finns liknande bolag som Nordic Paper, Arctic Paper och Bergs Timber som har ännu högre utdelning men dom är småbolag. Eller kanske till och med mikrobolag. tack för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tar upp fler skogsbolag. Det är lätt att snöa in på de stora jättarna. Kul att du gillar bloggen.

   Radera
 2. Jag äger också Acadian Timber och Billerud Korsnäs (fast i mitt fall mest Acadian), kan tänka mig att fortsätta köpa fler i bägge. Men varför delar Acadian ut så mycket mer (6.7 %) än de svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Acadian har haft en payout ration på över 100 % de senaste tre åren vad jag kan läsa mig till i senaste årsrapport. De har väl tillräckligt med cash att de kan göra så.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.