Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

tisdag 26 juli 2022

Har du köpt dippen?

 

Vad är dippen? Det är kanske en rimlig fråga att ställa sig... och innan jag utvecklar denna fråga. Letar du efter dippsås till dina chips, så har du kommit fel. Det här handlar om när börsen tillfälligt går ner för att sedan vända upp igen. Under året har det nog inte undgått många att börsen har backat. 23,79 % har indexet OMXSPI minskat med under året vilket. Utdelningar räknas inte in här utan man tittar bara på aktiekursernas prisutveckling.

Aktiekemisten har suttit och lekt med sitt kalkylark, och bilden längst upp visar det tidigare nämnda indexet OMXSPI från 2000-01-01 till 2022-07-25. Med just dessa datapunkter kan man räkna fram att indexet har utvecklats med +4 % årligen. De 8-10 % som man brukar räkna med stämmer inte in på denna uträkning, och här får man också komma ihåg att utdelningarna inte är inräknade. Sedan börjar beräkningen också tre månader innan en stor nedgång, samtidigt som vi eventuellt är nära en botten just nu. Hur som helst ska vi jämföra den blåa linjen och den röda i diagrammet. Längst till vänster är 2022 och till höger hittar man år 2000. Den röda linjen är den genomsnittliga årsavkastningen och den blåa är hur index faktiskt har gått.

När börsen går ner får många panik och säljer. Det gör att fler får panik och säljer. Det må vara ett naturligt beteende, men också orationellt. Alla som har köpt under den röda linjen i diagrammet har fått bättre genomsnittlig årlig avkastning än de som har köpt ovanför den röda linjen. Ju lägre den blåa linjen har dippat, desto bättre avkastning har man nu.

Vissa kommer argumentera för att man ska sälja för att kunna köpa till lägre pris. Det är det absolut inget fel med om man kan svara på frågorna: "Kommer aktierna sjunka mer?" och "När börjar de stiga igen?". Problemet är väl bara att det inte finns ett facit på förhand till frågorna. Man kommer kunna ha tur, men det kan lika gärna vara helt fel.

Hur kan man då träffa absoluta botten? Det är enklaste är att fortsätta månadsspara, eller veckospara som Aktiekemisten gör. Man sprider ut sina köp och har kanske tur att köpa när det är som billigast. Det kommer om inget annat hjälpa dig att öka din avkastning på lång sikt. 

2 kommentarer:

  1. Klart att man köpt dippen, nästan alla dippar... och toppar ibland haha :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde vara självklart för alla som sparar långsiktigt. En topp har man också hunnit träffa på under åren, men någon gång kommer en ny topp.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.