Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

fredag 29 juli 2022

Uttnyttja Avanzas superlån för extra avkastning

Inlägget innehåller annonslänkar för Avanza. 
Att belåna sina aktier är något man bör göra med stor försiktighet. Ska man köpa aktier för de lånade pengarna löper man en risk att behöva tvångssälja aktier vid nedgång, men också en chans att höja avkastningen när aktierna stiger i värde. Ett säkert sätt att få lite extra avkastning är att utnyttja Avanzas superlån där du kan låna till 0 % ränta. Du kan låna 10 % av dina aktiers belåningsvärde upp till 3 miljoner. Pengarna du kan låna kan du sedan flytta över till ett sparkonto. Avanza erbjuder sparkonto hos fler olika aktörer på sin plattform. Det betyder att det är enkelt att flytta pengarna mellan dina konton i inloggad läge.

Det handlar inte om stora pengar, men lite extra kan det bli. Ponera att du får låna 20 000 kr till 0 % ränta och just nu kan få 0,75 % i ränta blir det 150 kr extra per år. Efter avdragen skatt blir det 105 kr. Om man tycker det är lite så kan man tänka på att det motsvarar det samma som utdelningen från 26 aktier i Investor. Det skulle inte jag tacka nej till.

Om du inte redan är kund hos Avanza kan du bli det genom denna länk. Klicka här.

4 kommentarer:

 1. Började själv med att nyttja värdepapperskredit denna månaden. Utan några fonder eller några aktier godkända för värdepappersrabatt kändes det inte särskilt lockande att låna för 6,6%. Upptäckte dock nyligen att avanza hade uppdaterat vilka värdepapper som är godkända för värdepappersrabatt och att 3 (vermilion, whitecap, transocean) utav mina 42 hade lagts till, så då slog man till.
  Även om det var en glad överraskning så hade varit trevligt om de delade med sig av lite mer information om när/hur/varför de uppdaterar värdepappernas belåningsvärde/ränterabatt.
  Skickade ett meddelande till dem och fick höra att nästa gång belåningsvärdena revideras blir mot slutet av hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att det brukar bli en del diskussion om Avanzas plötsliga ändringar av belåningsvärden och vilka aktier som ingår i superlånet. Det gäller om att vara uppmärksam, för plötsligt har man inte rätt till att låna till 0 %.

   Radera
  2. Mm, man tycker ju att det inte borde vara allt för svårt för dem att skicka ett automatiskt meddelande när bestämmelserna för ens innehav ändras. Det där meddelandet om "värdet på ditt konto..." går ut till alla utan problem.
   Fast om man ändå loggar in i stort sett varje dag så är det bara att slå en snabb blick på hur det står till. Tror jag ska försöka hålla mig till 2,67%.

   Radera
  3. Absolut borde ett sådant meddelande kunna skickas ut automatiskt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.