Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

onsdag 25 maj 2022

Biodling som en del av FIRE?

 

Lite inspirerad av Sparo som har flyttat till Norge och börjat med biodling tänkte Aktiekemisten också skriva lite om biodling. Jag har själv varit igång i tre år och tycker att det är en trevlig bisyssla. Jag håller på med det för att det är kul. Eventuella överskott är mindre relevant för mig. Dock kan det bli en inkomstkälla när jag väl når FIRE och jag ska i det här inlägget titta på den ekonomiska aspekten.

Som biodlare finns det olika saker man kan tjäna pengar på. Det är att sälja honung, vax och övriga "biprodukter" som pollen och propolis, samt att sälja avläggare (man delar i regel ett samhälle en gång per år så att ett samhälle blir till två) och drottningar. Honung och avläggare är det enklaste och vanligaste.

Hur mycket honung det blir beror väldigt mycket på vart man bor. Aktiekemisten får inte alls mycket per kupa, medan det inte är ovanligt att man kan få upp emot 50 kg om man bor på bra ställen. Får man så mycket behöver man inte ta lika mycket för honungen som när man bara får lite grann.

Nedanstående beräkningar baserar sig på att man får 20 kg per kupa som man säljer för 200 kr/kg och att man gör en avläggare per år, samt att bisamhället alltid överlever vintern.

Intäkter
Honung4 000,00 kr
Avläggare2 500,00 kr
Summa6 500,00 kr
Utgifter
Glasburkar280,00 kr
Vinterfoder230,00 kr
Bihälsa100,00 kr
Underhåll400,00 kr
Summa1 010,00 kr
Resultat5 490,00 kr

Utöver detta tillkommer engångskostnader för kupa och vax, inköp av bin, bidräkt, kupkniv, rökpust. Sedan behöver man också material till slungning, honungsförvaring och bearbetning. Detta kan man oftast låna av sin lokala biodlarförening som man såklart ser till att vara medlem i. Ska man börja med biodling är det också viktigt att gå en kurs så att man vet hur man ska sköta om sina bin. Många biodlarföreningar erbjuder även en mentor under sitt första år som biodlare.

Nedan ser du vad man behöver som minst för att komma igång med sin biodling och vad det kostar.

Startpaket
2 kupor4 600,00 kr
Bidräkt750,00 kr
Handskar150,00 kr
Kupkniv120,00 kr
Rökpust300,00 kr
Honungstunna500,00 kr
5 kg vax1 175,00 kr
Bin2 500,00 kr
Summa10 095,00 kr
Priserna är tagna från Vindö Biodling (vindobi.se)

När man väl har kommit igång med sin biodling så kan det vara man vill utöka sin biodling med sådant som man de första åren lånar av sin lokala biodlarförening. Det betyder med andra ord att det kan ta några år innan man börjar gå med vinst på sin biodling, men det kan ändå bli ett fint kassaflöde om man har några kupor.

Som man ser av beräkningarna ovan är det inte pengarna som kommer först här. Ska man hålla på med bin så är för att man ska tycka att det är roligt och givande. De kräver inte så mycket skötsel och det mesta av året behöver man inte göra någonting med bina överhuvudtaget.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.