Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

tisdag 31 maj 2022

BillerudKorsnäs expanderar och blir Billerud

 

I december 2021 fick man veta att BillerudKorsnäs ville förvärva amerikanska Verso. Många tyckte att det var ett dyrt förvärv på 7,65 miljarder kronor och marknaden straffade aktiekursen ordentligt med en nedgång på ca 11 % då affären först kom på tal. Nu är i alla fall dagen kommen att kalaset ska betalas vilket bl.a. sker genom en företrädesemission. För varje 5 aktier man äger kommer man äga rätten att teckna en ny till en kurs på 87,5 kr. 

Syftet med förvärvet är att slå sig in på den amerikanska marknaden. BillerudKorsnäs har många bra produkter där största delen av omsättningen kommer från vätskekartong och förpackningskartong. Verso som man har köpt har istället haft fokus på andra pappersprodukter vilket gör att deras maskiner inte kan göra samma typer av produkter som Billerud. Därför kommer vissa av dessa att göras om där man räknar med att den första är klar 2025.

Att vara aktieägare i BillerudKorsnäs har inte varit den muntraste historian. På fem år ligger aktien back ca 3%, men det har delats ut utdelningar under tiden som har räddat situationen lite. Utdelningen har man inte höjt på länge, men man ser i alla fall till att dela ut stabila 50-60 % av vinsten varje år. Glädjande är att man förra året börjat få upp marginalerna. Dessutom kom man med en kvartalsrapport för Q1 2022 som var över förväntan. Utsikterna kan med andra ord vara goda.

Det verkar vara stor oenighet gällande vilken kurs aktien borde stå i. DNB och Carnegie kom båda med uppdaterade riktkurser den 6 maj. Den förstnämnda tycker att aktien borde stå i 220 kr, medan Carnegie tycker att 135 kr är mer rimligt. Aktiekemisten ser att det finns potential i bolaget och de har mycket på gång framöver. De är bl.a. inblandade i att ta fram en flaska helt i papper, vilket görs i samarbete med Coca-Cola. Miljöaspekten får inte heller glömmas bort här. Ju mer produkter de kan utveckla och producera, desto mer kan mindre miljövänliga alternativ fasas ut.

Aktiekemisten kommer behålla de aktier som finns i portföljen och nog också fylla på med lite fler i den stundande emissionen. Då kan man också passa på att ändra namnet på bolaget i sina kalkylark då det är uppe på förslag att det ska heta Billerud istället. Det är nog lättare för jänkarna att det heter så. Dessutom ser man redan nu på Versos hemsida att de har bytt namn till Billerud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.