Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

fredag 28 januari 2022

Negativ ränta

 

Den 25 januari meddelade Samhällsbyggnadsbolaget att man emitterat en obligation på 700 miljoner Euro till negativ ränta. Man tjänar alltså pengar på att låna ut sina pengar, och just i det här fallet handlar det om ca 10 miljoner kronor som man får in i kassan tack vare lånet. Ur ett svenskt perspektiv är detta fantastiskt, men vidgar man horisonten så är det inget nytt. Den europeiska styrräntan EURIBOR (3 månader) har legat under nollan sedan någon gång under 2015, vilket betyder att bankerna i Euroländer, samt länder som har låst sin valuta till Euron som exempelvis Danmark, har fått betala en avgift för att sätta in pengarna hos Europeiska centralbanken. Därmed är det inte orimligt att man försöker hitta säkra alternativ som inte är lika dyra eller som till och med ger en viss avkastning.

Prissättningen på obligationer baseras på hur säker den anses vara. I SBB:s fall betyder detta att deras obligation anses så säker att man är villig att ta en ekonomisk risk. Detta borde alla aktieägare tolka som ett styrkebesked, då det är eftersträvansvärd att äga stabila och säkra bolag.

Det är inte bara obligationer som kan ge negativ ränta. I Danmark går det att hitta bolån med ränta på -0,5 %. Dock tjänar man som helhet inte pengar då det finns vissa avgifter som tas ut, men det är helt klart att det blir billigare att låna jämfört med positiv ränta.

Hur lång tid kommer det att fortsätta så här? Diskussionerna om höjda räntor börjar låta mer och mer, och snart kan tiderna med möjlighet till negativ ränta vara förbi.

2 kommentarer:

  1. Har sagt det länge att SBB är ett av börsens tryggaste bolag. Har ägt SBB sedan 2017 och kommer aldrig sälja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ångrar att jag inte tog fler SBB aktier när Hemfosa blev uppköpta.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.