Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

torsdag 2 december 2021

Royal Bank of Canada - Sedan 1864


Letar du efter bolag som har varit verksamma länge? Räcker det då om det har varit igång sedan år 1864? Om svaret är ja, kan du till på Royal Bank of Canada. Tittar man på börsvärdet är det Kanadas största bank. Verksamheten begränsar sig dock inte bara till hemmalandet, utan till totalt 37 länder med över 16 miljoner kunder. Med den storleken räknas den som en viktig bank för det globala banksystemet.

De kanadensiska bankerna har en fin historik av att betala ut utdelningar till sina aktieägare. Royal Bank of Canada har gjort det sedan 1870. Just utdelningarna är en viktig del av den totala avkastningen för bolagets aktie. Nedan är en graf över aktiens utveckling och totalavkastning sedan början av år 2000.


Aktien har ökat med 14,2 % årligen, medan om man räknar med utdelningarna är utvecklingen istället 18,8 %. Detta är en utveckling som man kan vara nöjd med som aktieägare. Här ser man också hur viktigt utdelningen är för totalutvecklingen. 

Jämfört med många andra banker är bolagets utdelning lite lägre. I skrivande stund (2 december) ligger direktavkastningen på 3,7 %. Det är dock ingen dålig avkastning med tanke på att man får en rimlig kursutveckling samtidigt. Man har dessutom precis meddelat att utdelningen kommer höjas med 11 %. 

Vill man ha ett stabilt bolag med mångårig historik av utdelningar, och dessutom bredda sin portfölj med en global bank, så är Royal Bank of Canada ett bolag man kan ha i portföljen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.