Det är inte ovanligt att bolag köper tillbaka sina aktier. Detta kan vara ett komplement till utdelning. Om ett bolag köper tillbaka sina aktier kommer dessa att makuleras. Det gör i sin tur att de resterande aktierna borde bli mer värda.
Det brukar oftast vara när det går som bäst för företagen som aktier köps tillbaka. Dock är det så att när företagen går som bäst står aktiekurserna också som högst. I en artikel från Dagens PS nämns just detta om återköp där man menar att bolagens vinster skulle användas på bättre sätt än aktieåterköp. Det är nämligen så att aktier i bolag som gör återköp utvecklas sämre på kortare sikt, även om de går bättre inledningsvis.
Det finns skräckexempel på när återköp sker som är allt annat än vältajmade. Fingerprint köpte tillbaka 10 procent av alla aktier när de stod i runt hundringen. Hade de väntat på sämre tider hade de med samma pengar kunnat köpa upp alla aktier. Efter raset har de inte återköpt några aktier överhuvudtaget.
Sedan finns det också bolag som sköter det här bättre. Swedish Match köper åter lite aktier varje år, lite som en vanligt månadssparande. Sedan kan man också passa på när det ser som sämst ut. Intrum köpte tillbaka många aktier när det var som värst i Coronakraschen. De fick då köpa tillbaka en del av sina aktier till under halva priset jämfört med idag.
Likväl som att man säger att det är svårt att tajma marknaden som investerare eller småsparare, lika svårt är det för de enskilda bolagen. Ibland blir det lyckat, ibland inte alls. Då är det bättre att sprida ut återköpen regelbundet, precis som de flesta småspararna gör med sina aktieköp.
Håller med om din analys. Återköp är bra, om det görs till en fördelaktig kurs.
SvaraRaderaPrecis. Tack för din kommentar.
Radera