Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

torsdag 3 juni 2021

Tak på ISK?

 

Är man lite insatt i vad som händer i Sverige har man nog inte missat diskussionen om tak på ISK. Första utspelet från Socialdemokraterna var på 100 000 - 200 000 kr, för att sedan ändra det till 3 000 000 kr. Att förslaget är helt absurt är det ingen snack om, men det är inte det som Aktiekemisten funderar på. Handlar det om 3 miljoner insatt på kontot eller är det värdet? För handlar det om det sistnämnda finns det ett stort problem. Ska aktier eller fondandelar plötsligt tvångssäljas så snart man passerar gränsen? Om det är fallet kommer vi hamna i en situation där staten gör transaktioner på en privatsparares bekostnad, vilket inte kan vara rätt. I den andra situationen med tre miljoner insatt på ISK kan man teoretiskt sätt inte ha en gräns.

Många är frågorna om detta förslag. Dock kommer det nog aldrig bli verklighet då det finns partier som har en mer hälsosam syn på sparande.

4 kommentarer:

 1. Den tanten saknar sunt förnuft. Det ena dumma uttalandet efter det andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt otroligt att det finns människor som röstar på hennes parti.

   Radera
 2. Hej,

  Handlar det om 3 miljoner insatt på kontot eller är det värdet?
  Klart det måste vara värdet!! Allt över 3 millar är skatt.... :-)

  För övrigt skrev Atlas Investo "För den som har 3 miljoner i kapital på ett ISK eller en Kapitalförsäkring innebär sannolikt, enligt mig, långt mer en person med disciplin att ha hanterat sin inkomst över lång tid.". Så sant.

  Här tror jag att lite av nyckeln ligger eftersom det inte bara handlar om en enskild persons hanterande av den egna ekonomi, det handlar också om hur Magdalena Andersson hanterar hela sveriges ekonomi, dvs på samma sätt som många hanterar sin privatekonomi, dvs "oansvarslöst". Man måste sätta prioriteringar och rätta munnen efter matsäcken. Även om vi svenskar har här en tradition av att inte göra det. För några hundra år sedan for vi Europa runt på plundringståg för att finansiera alla galna upptåg. Skillnaden nu för tiden är att detta inte accepteras längre och då måste vi försöka på med andra metoder.

  Att vara miljonär är å andra sidan inte heller lätt så istället för att klaga på Magdalena, tacka henne: https://www.youtube.com/watch?v=N82uivbOInQ

  Ha de,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore intressant att se hur hon sköter sin egen ekonomi. Är hon lika ansvarslös med sina egna pengar som är med Sveriges?

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.