Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

onsdag 21 april 2021

Börsintroduktion Hemnet

 

En ny intressant börsintroduktion är på gång. Det är Hemnet som ska ut på börsen. Denna gång är det dock svårt att avgöra hur bra introduktionen är. Värderingen är hög och avskräcker många från att teckna. Teckningsintervallet är stort med en prislapp mellan 95 och 115 kr. Antar man den högre vinsten handlas aktien till 70 ggr rörelsevinsten, vilket får anses högt. Då måste det finnas mycket tillväxt kvar i aktien. Läser man intervjun med vd Cecilia Beck-Friis i Privata Affärer satsar de på att växa 15-20 % per år samtidigt som marginalerna ska öka. Om det är fallet så är värderingen kanske inte så hög i alla fall. Dock skulle man gärna vilja veta vart tillväxten ska komma ifrån då Hemnet har en nära inpå monopolliknande marknadsposition i Sverige.

Inför introduktioner brukar tidningarna komma med råd om hur man ska göra. Börsveckan råder en att hoppa över och Hernhag på Privata Affärer tycker att man kan chansa om man är risktagare. Än så länge har andra inte kommit med råd än, men man kan säga att om alla tycker man ska hoppa över att teckna, då är det lika bra att göra så. Det brukar i alla fall inte gå så bra för sådana bolag i öppningen.

En annan aspekt som saknas är att bristen på Ankarinvesterare. Normalt sett brukar några väl ansedda fondbolag vara med i leken, men inte den här gången. Det är inget bra tecken det heller.

Om man vill teckna, så är det Nordnet som gäller denna gång. Det kan vara positivt om det finns många som har andra banker som vill köpa. Det är just det här köptrycket man letar efter i en börsintroduktion, för är det ingen som vill äga långsiktigt, då är det ingen idé att köpa kortsiktigt.

Sista dag att teckna är 26 april och handeln startar 27 april. Det är inte säkert att Aktiekemisten kommer teckna. Jag väntar in i det längsta med att ta beslut för att se hur skrivelserna om introduktionen ser ut.

3 kommentarer:

 1. Visst har Hemnet idag en monopolliknande struktur. Med alla nya plattformar är frågan hur länge dem kan behålla denna ställning. Tidsfråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga om just nu. Visst finns det konkurrenter, men i Hemnets fall känns det inte som om statusen kommer ändras inom en överskådlig framtid.

   Radera
 2. Nu har jag bestämt mig för att jag ska teckna. Med tanke på att det kommit uppgifter om att det redan är fulltecknad, blir det säkert en fin öppning.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.