Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

tisdag 14 juni 2022

Börsintroduktion Engcon

 

En het börsintroduktion är på gång. Engcon som är verksamma inom industri i allmänhet och utrustning till grävmaskiner i synnerhet, kommer till börsen denna vecka. Tiltrotatorer till grävmaskiner är bolagets specialitet och de är dessutom störst på marknaden globalt. De största ägarna säljer av 30 % av sina aktier och tar bolaget till börsen. Det behövs alltså inga nya pengar, som ofta är fallet med börsintroduktioner. På estimaten kommer bolaget att handlas runt P/E 25 vid introduktionen och bolagets målsättning är att växa snabbare än marknaden. Enligt Affärsvärlden motsvarar det 19 % årligen de kommande fem åren. Jämförbara bolag som Atlas Copco handlas till runt P/E 27, vilket gör att värderingen inte är överdriven.

Om man vill vara med denna gång kan man teckna på Avanza. 46 kr/aktie är aktuellt och minst 150 st behöver tecknas. Ankarinvesterare är bl.a. Svolder och Handelsbanken fonder för att nämna några. Totalt är 77 % av aktierna tagna, men introduktionen är på 1,8 miljarder, så det borde rimligen finnas lite till oss småsparare. Första handelsdag är på fredag den 17 juni, sista teckningsdag är 15 juni.

Både Affärsvärlden och Dagens Industri tycker man kan teckna. Omröstningar på Twitter är också positivare än på länge till att gå med. Enligt uppgifter Aktiekemisten har snokat upp på Twitter ska hela erbjudandet ha fyllts efter 36 min. Det blir en klassisk teckna-sälj för min del. Jag har tecknat lite rejälare på ett konto för att förhoppningsvis öka chansen för tilldelning.

Kom ihåg gör din egen analys innan du investerar. Inlägget ska inte ses som en köprekommendation.


2 kommentarer:

  1. Jag tecknar 2 x minantal. Jag vill gärna veta om man ökar sannolikheten mest genom att teckna rejälare eller flera konton så gör gärna uppföljningsinlägg för dina IPO-inlägg.

    PS fick du Emilshus? Jag fick 200st (ansökte om 400st) och gjorde 36 kr i vinst totalt. Skit såklart, men hamnar bland plusaffärerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På SLP tecknade jag lite rejälare och fick. Frugan tecknade mini och fick inte, så en korrelation kan finnas.

      Jag fick Emilshus på ett konto och tjänade 6 kr. Bättre än minus i alla fall.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.