Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

torsdag 9 juni 2022

Börsintroduktion Emilshus

 

Småländska fastigshetsbolaget Emilshus ska notera sin stamaktie på börsen. Med ett pris på 28 kr kommer noteringen innebära en substanspremie 10 %. Enligt fbindex.se handlas de flesta fastighetsbolagen till rabatt för tillfället, med vissa undantag. NP3 fastigheter och Sagax är sådana som handlas till en premie på mer än 100 %. Att just dessa bolag handlas till en sådan premie är intressant då de går in som teckningsåtagare i denna emission. 

Enligt analys från Affärsvärlden tycker man att bolaget är lite åt det dyra hållet med tanke på att det är ett litet bolag. Därför är man neutral i sitt råd. I omröstningar på Finanstwitter är uppfattningen ca 50-50 mellan att teckna och att inte teckna. 

Baserad på denna lilla information är det svårt att avgöra hur man ska agera. Aktiekemistens hypotes är att man inte direkt kommer förlora någonting på att teckna och sälja i öppningen, men potentialen för ökning är nog inte så stor heller. Att teckna en liten post skadar därmed inte och det lutar åt att jag kommer att agera på det sättet.

För att slutligen prata om detaljerna så är det 28 kr/aktie som gäller. 200 st aktier är minimum och kan tecknas via Avanza. Sista teckningsdag är fredag 10 juni och första handel sker den 13 juni. I erbjudandet på 672 miljoner riksdaler har 85 % tagits av ankare som NP3 och Sagax, samt fondbolag som Länsförsäkringar och tredje AP-fonden. Ganska bra teckningsåtagande med andra ord.

Inlägget ska inte ses som en rekommendation. Du bör alltid göra en egen analys innan du investerar.

2 kommentarer:

  1. Jag tecknar också, även om marknaden och särskilt fastigheter känns lite skakigt.

    Dessutom vore det roligt roligt om man i alla fall en kort tid ägde någon m2 i Småland med tanke på mitt ursprung.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är få aktier som allmänheten får teckna, så tänker att det inte borde kunna gå särskilt illa. Klart att en smålänning ska äga småländska fastigheter.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.