Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

tisdag 8 februari 2022

2020 Bulkers - En norsk månadsutdelare


Tack vare den höga källskatten på norska utdelare, är det många som inte tittar på den marknaden. Här kommer ett bolag som man kanske skulle kunna ha i portföljen. 2020 Bulkers är ett bolag inom sjöfart som har en flotta med åtta fraktfartyg främst verksamma i Asien och Sydamerika. Det som sticker ut är den höga direktavkastningen som för tillfället ligger på 23,41 %, en nivå som normalt sett är alarmerande hög. Dock beror utdelningen på hur det går för bolaget varje månad och kan variera mycket. Ser man till 2021 verkar det ha varit ett år utöver det vanliga. Det man också kan utläsa är att de faktiskt verkar ha täckning för att betala ut pengarna. Något som är relativt ovanligt för bolag som har en sådan hög direktavkastning.

En sak till är att, trots att man hittar 2020 Bulkers med norsk flagga på t.ex. Avanza, så är den egentligen registrerad på Bermuda. Vad jag kan läsa mig till dras ingen källskatt på bolag därifrån. Om någon läsare kan bekräfta detta får man gärna göra det i kommentarerna.

Aktiekemisten är sugen på att ta in bolaget i sin portfölj. Det finns en aktie som jag har gått och tänkt på om jag ska sälja som det inte går så bra för. Om det blir en förändring i portföljen, kommer ske senare denna vecka. 

8 kommentarer:

 1. Kikade också på denna för en månad sedan. Som jag förstod det delar bolaget ut i stort sett vad de tjänar varje månad i utdelning och eftersom containerpriserna varit extrema under stora delar av 2021 har intjäningen också varit extrem. Räknar med att när fraktpriserna normaliseras gör också direktavkastningen det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde återgå till det normala, och då verkar det ändå kunna bli en hög direktavkastning.

   Radera
 2. Jag äger Flex LNG, också ett Norskt bolag registrerat på Bermuda. Jag betalade ingen källskatt på höstens utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det är bra att ha koll på hur man ska hantera Bermuda.

   Radera
 3. Sålde idag när utdelningen för februari tillkännagavs. Den blev bara 50 öre/aktie. En besvikelse hade räknat med minst 3kr... Äger dock American Shipping som känns mycket stabilare och även dom har hög direktavkastning på 13% och ingen källskatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på om man ska ha allt för höga förhoppningar i början av året. Ser man på början av förra året var det också låga utdelningar.

   Radera
  2. Så kan det säkert vara. Valde ändå att sälja.

   Radera
 4. Äger Western Bulk Chartering.
  Norsk källskatt, men spännande år 2022.
  DA 32% 2021, Övergått till Q utdelning 22. Q1 22 min18Musd, ×.8/336E5 -> 7.4 %DA för Q1.
  Bolaget spår bra 22 men lite lägre rater framåt

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.