Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

tisdag 17 augusti 2021

En tanke om FIRE och uttag

 

Aktiekemisten har tänkt en del på sistone över det här med uttag vid FIRE. Mitt mål har alltid varit satt vid 6 000 000 kr, då det skulle ge ca 20 000 kr i månaden i utdelningar. Det är ett belopp som kommer räcka fint, men portföljen kommer fortsätta växa, trots att det inte sätts in mer pengar. Det är klart det kan komma någon krasch då och då, men i det stora hela borde portföljen öka i värde.

Någon gång nås en punkt där storleken på portföljen blir onödigt stor. Spontant tänker jag 10 000 000 kr skulle vara en sådan nivå. För tänk att man börjar ett år med det beloppet och börsen sedan stiger med 25 %. Då ökar portföljen med 2 500 000 kr i värde. Ska man då sitta med en portfölj på det beloppet eller ska man börja sälja av? De funderingar jag har haft under senare tid är att vid slutet av varje år sälja av den delen som överstiger 10 000 000 kr. Risken är att hamna långt under det vid större nedgångar. Samtidigt har man eventuellt lite cash liggandes från tidigare år som man kan köpa aktier för när det blir rea. Detta under förutsättningar att man inte köpt en massa fastigheter och snabba bilar för pengarna.

Så för att sammanfatta är idén om FIRE så här:

 • Börja leva på utdelningarna när portföljen är värd 6 Mkr.
 • När den överstiger 10 Mkr: Lev fortsatt på utdelningar, men sälj även av den delen som överstiger 10 Mkr vid varje årsslut.
En risk kan i detta sammanhang vara att utdelningarna minskar i storlek i takt med att man säljer av aktier. Å andra sidan borde detta kompenseras av värdeutvecklingen.

Kommentera gärna med dina tankar om hur du ser på uttag vid FIRE. Är denna tanke görbar eller missar jag något väsentligt?

4 kommentarer:

 1. Du borde väl ha med inflation i beräkningarna? Sen känns det inte givet att låta hela portföljen bestå av högutdelare. Men det beror såklart på hur trött man är på att lönearbeta och hur mycket FIRE hägrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inflationen bör man nog ha med. Gör uträkningen lite tråkigare då det kommer behövas mer pengar än vad man räknar med just nu. Om man ska börja sälja av istället för att bara gå på utdelningar kan det vara bra att ha aktier som stiger mer i kurs än trötta högutdelare. Skulle säga att min egen portfölj innehåller lite av båda, men med övervikt högutdelare.

   Radera
 2. Utdelningar har stått för bara runt en tredjedel av värdeutvecklingen i min portfölj så med bara uttag av dem skulle portföljen fortsatt växt kraftigt om jag varit i uttagsfasen.

  För att kunna plocka ut MER kommer jag använda Vanguards dynamiska uttagsmodell som kopplar uttaget till hur portföljen utvecklats (med ett tak och och ett golv). Modellen är lite stökig men jag har skrivit om den här http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2021/07/uttag-ur-portfolj-vid-fire-min-nya-plan.html

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.