Aktiekemisten

Besök Aktiekemistens nya blogg på www.aktiekemisten.se. Där hittar du alla nya inlägg.

onsdag 12 maj 2021

Aktiekemisten börjar med en kryptoportfölj

 

Kryptovalutor är inget nytt för Aktiekemisten. I början av 2010-talet la jag mycket tid på att få gratis kryptovaluta på olika hemsidor. Det ar på den tiden bitcoin handlades runt $100 och valutor dök upp till höger och vänster. Tyvärr behöll jag inga av mina kryptovalutor utan sålde av dem i takt med att de tjänades ihop. Hade jag behållit hade jag haft närmare en miljon kronor i bitcoin, litecoin, ethererum, dash och dogecoin tillsammans. 

Nu ska Aktiekemisten börja med en liten kryptoportfölj. Jag har dock valt att inte direktäga, utan köpa in certifikat istället. Det blir lättare så, och jag kan då också ha min portfölj på Avanza. Tanken är att jag varannan månad köper Bitcoin XBT och varannan Ethereum XBT. Det kommer inte vara stora slantar, utan mer som ett kul projekt som jag beräknar låta pågå i fem år. Slutdatum har jag satt till 1 maj 2026.

Varför väljer jag då att gå in i krypto nu efter uppgångarna? Tittar man på bitcoin så har det skett en stor värdeökning i samband med halveringen som sker var fjärde år. Då kommer det brytas färre bitcoin per block. Min hypotes är att samma situation upprepar sig. Om inget annat kommer det ha varit ett kul projekt. Jag kommer rapportera hur kryptoportföljen ser ut varje månad i samband med mina månadsrapporter.

Just nu ser portföljen ut så här:

 • 2 Bitcoin XBT
Värde: 4629 kr (12 maj 2021)

7 kommentarer:

 1. Intressant! När ser du nästa halvering ska ske? Har du tittat på produkterna från Valour som är utan avgifter?

  //Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa halvering sker 2024, så man hinner köpa på sig lite tills dess. Jag tittade på Bitcoin Zero, men tyckte grafen såg konstig ut. Har du någon erfarenhet av dem?

   Radera
  2. Jaså, är inget jag snappat upp. Grafen visar endast när köp- och sälj genomförs. Kanske är därför? Hursomhelst står det i deras faktablad att dem följer ex bitcoinindex på fyra olika handelsplatser. Men sen får man ta hänsyn att genom att dem är gratis tjänar dem på spreaden mellan köp o sälj. Är man långsiktig kan det vara ett bra alternativ tror jag.

   //Simon

   Radera
  3. Ja, jag har hört om liknande cykel som du nämner. Finns lägen att köpa i dippar :)

   //Simon

   Radera
  4. Tack. Jag ska titta mer på Bitcoin zero. Kan nog vara ett utmärkt alternativ.

   Radera
 2. Spännande! Finns så många sätt att investera: IPO, optioner, P2P, krypto, swingtrading mm.

  Känns som att jag satsar allt på klassiskt aktiesparande: köp & behåll. Kanske jag har begränsat mig för mycket?

  Har dock testat ett par IPOs på sistone med bra resultat (Hemnet och JS Security) och det var så jag hittade dig.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp och behåll tycker jag alltid ska utgöra grunden, så du har inte begränsat dig. IPOs tycker jag är en kul krydda i sitt sparande. Där kan man ändå med ganska små medel skapa sig en god avkastning.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.